Top

Over emaille

Emaille staat voor Traditie, Uitstraling, Duurzaamheid en Kwaliteit.

Emaille, geschiedenis:

Hoewel trends komen en gaan lijkt dit niet van toepassing op emaille. Ondanks de komst van andere materialen zoals kunststof en aluminium wordt het nog steeds veel gebruikt.
Emaille stamt namelijk al uit de middeleeuwen. Toen werden er al veel artikelen van gemaakt waaronder potten, pannen, bekers, kannen, fornuizen en kachels. Later kwamen hier ook reclameborden, straatnaamborden, naamborden deurbordjes en huisnummers bij. Ook worden er attentieborden, waarschuwingsborden, verbodsborden, horecaborden en funborden van gemaakt.

Emaille, hoe wordt het gemaakt:

Emaille is een natuurproduct dat met de handgemaakt wordt. Er wordt een stuk uit een grote staalplaat gestanst of gesneden om de gewenste grootte en vorm te krijgen, dit vormt de basis. Op dit stuk komt eerst een speciale ondergrond coating en daarop de achtergrondkleur van de tekst en/of afbeelding. Vervolgens worden de andere kleuren aangebracht.
Na elke laag gaat het stuk in een oven waar het verhit wordt bij ongeveer 800ºC. Doordat het alleen rendabel is om deze oven aan te zetten als die goed vol zit en elke laag handmatig aangebracht wordt duurt dit proces erg lang. Dit is dan ook de reden voor de lange levertijden van klantspecifieke borden. Middels sjablonen kan emaille volledig met de hand ingekleurd worden, dit is zeer arbeidsintensief. Het resultaat is echter bijzonder fraai omdat er dan een reliëf op ontstaat ("3D-effect").
Het is ook mogelijk om de afbeelding of tekst op een emaille product te maken met bijvoorbeeld een directe print of met een zeefdruk. Dit laatste kan efficiënter en voordeliger zijn als er meerdere stuks nodig zijn van het zelfde bord. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een emaille bord af te werken met behulp van een laser.

Emaille, waarom:

Met emaille kun je gevoelens van nostalgie oproepen. Hierdoor klinkt het woord bij sommige mensen echter een beetje ouderwets in de oren.
Ondanks dat er al eeuwen producten met dit materiaal gemaakt worden is emaille verre van ouderwets, omdat:
- Het mogelijk is om alles op een emaille bord te maken, het is dus ook mogelijk om emaille borden te produceren met een moderne, trendy uitstraling.
- Het verkleurt bijna niet en gaat zeer lang mee.
- Dankzij de productiemethode en haar eigenschappen is emaille duurzamer (beter voor het milieu) dan andere materialen.
- Bekladding met stiften en graffiti zijn praktisch altijd te verwijderen.
- Emaille heeft een zeer fraaie, unieke uitstraling.

In de vijftiende eeuw was emaille al een veel gebruikt materiaal en dat is het nu nog steeds. Dit zegt genoeg over de kracht van dit materiaal.